Roemeense arbeiders onmisbaar voor België

Roemeense arbeiders onmisbaar voor België

Roemeense arbeiders komen soms negatief in het nieuws en hebben (mede daardoor) niet altijd een goede reputatie. We schreven eerder al over een aantal vooroordelen tegenover buitenlandse werknemers en lieten zien dat deze onterecht zijn. Hoewel er soms incidenten zijn, zijn dit de uitzonderingen. Over het algemeen willen Roemeense arbeiders hier vooral heel hard werken en geld verdienen voor thuis. En door hun sterke werklust zijn ze een onmisbare kracht geworden voor de Belgische economie!

Roemeense arbeiders zijn aanpakkers

Een belangrijke reden dat werkgevers Roemenen in dienst nemen is dat Roemenen willen werken. Roemenen pakken de klusjes op die Belgen niet meer willen doen. Neem het plukken van aardbeien: nadat volwassenen het massaal lieten afweten is het een tijdje typisch vakantiewerk geweest voor de jeugd. Maar zelfs de jongere Belgen zien het niet meer zitten om dagen op een akker te werken. Ook in de bouw en de logistiek verzetten Roemenen bergen werk dat anders niet gedaan zou zijn.

Het idee dat in sommige (rechtse) kringen rondgaat is dat Roemenen “onze banen” stelen. Dat klinkt misschien aannemelijk, want de werkloosheid in België bedroeg in 2017 480.000 mensen. En inderdaad, iedere werkloze zou zou aan de bak kunnen. Alleen: Belgische werklozen solliciteren niet op deze banen.

Zonder Roemenen ligt België plat

Als alle Roemenen van de ene op de andere dag terug naar huis zouden gaan, zou België een enorm probleem hebben. De oogst verpietert op het land, de logistiek ligt stil. Hierdoor zouden supermarkten al binnen enkele dagen lege schappen krijgen. Ook de bezorging van pakketjes zou voor het grootste deel stil komen te liggen.

Het is belangrijk dat deze waardevolle arbeidskrachten in ons land blijven werken. Specialistische bureaus helpen werkgevers om gekwalificeerde krachten te werven. Dat gebeurt niet altijd netjes. Soms krijgen buitenlandse arbeidskrachten slechts een deel van hun uren betaald en worden ze gehuisvest in tochtige krotten. Dit soort excessen zijn slecht voor het imago van België als land om te werken.

Kies daarom altijd voor een professionele organisatie, met keurmerk, zodat je weet de buitenlandse werknemers een fatsoenlijk loon ontvangen en dat ze goed gehuisvest worden. Want alleen door hen goed te behandelen kunnen we deze onmisbare werkers verleiden om in ons land te blijven komen werken.