Moderne slavernij door werkgevers

Moderne slavernij door werkgevers

Bij slavernij denken we vooral aan het koloniale verleden of het Amerika van voor de Burgeroorlog. Slavernij, dat is iets van vroeger.

Helaas klopt dat niet. Ook in onze tijd komt slavernij voor. Niet alleen in landen ver weg, maar zelfs in ons eigen land.

Toegegeven, iedereen heeft waarschijnlijk zijn werkgevers weleens uitgemaakt voor "slavendrijvers". Maar moderne slavernij is geen grapje, het is een serieus probleem. Bij moderne slavernij zijn medewerkers niet vrij zijn om te kiezen voor wie ze werken. Door bedreigingen, intimidatie, bedrog worden ze gedwongen om voor een hongerloontje te werken. Ook komt het voor dat ze vast zitten in schulden. Door voor hun schuldeiser te werken hopen deze moderne slaven hun schuld af te lossen, maar sommige schulden zijn zo ontworpen dat dit eigenlijk onmogelijk is.

De uitgebuitte medewerkers moeten soms genoegen nemen met € 50 per week. Ze kunnen geen kant op en zijn ze voor huisvesting en voeding volledig afhankelijk van hun werkgever.

Wat kun je doen tegen moderne slavernij?

Moderne slavernij, of uitbuiting, komt helaas nog veel voor. Britse onderzoekers ontdekten dat er in Groot-Brittannië alleen al 136.000 mensen worden uitgebuit. Wereldwijd zijn zelfs meer dan 40 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij. Vooral mensen met een lager opleidingsniveau of een taalachterstand worden het slachtoffer. In de landbouw, bouwsector en de industrie komt het voor.

Wanneer je actief bent in deze sectoren loont het om alert te zijn op signalen van uitbuiting. Als je zelf (tijdelijk) buitenlandse medewerkers inzet werk je natuurlijk met een betrouwbaar bureau, dat zelf zorgt voor de werving en selectie van medewerkers. Zo zet je louche tussenpersonen en mensensmokkelaars effectief buitenspel.

Heb je ergens een niet-pluis gevoel? Meld het dan bij de politie of de arbeidsinspectie.