Hoe lang mag je gebruik maken van buitenlandse seizoenarbeiders?

Hoe lang mag je gebruik maken van buitenlandse seizoenarbeiders?

Als agro-ondernemer in de land- of tuinbouw weet je het van tevoren: sommige momenten is het druk, andere momenten is er minder te doen. Voor de piekperiodes zoals de oogsttijd is het fijn, zo niet noodzakelijk, om seizoenarbeiders te kunnen inschakelen. Maar waar vind je hardwerkende seizoenarbeiders? Vooral nu de arbeidsmarkt weer wat aantrekt kan het lastig zijn aan goede en vakkundige seizoenarbeiders te komen.

Gelukkig is er een hele mooie oplossing voor jouw personele uitdaging: buitenlandse seizoenarbeiders. CoStaff heeft ruime ervaring met het inschakelen van buitenlandse seizoenarbeiders. Wij nemen deze buitenlandse werknemers in onderaanneming en detacheren ze bij jou. Dat betekent dat je geen omkijken hebt naar formaliteiten.

Hoe lang mag je gebruik maken van buitenlandse seizoenarbeiders?

  • Je bedrijf is actief in de fruit-, groente-, druiven-, of sierteelt, of is een landbouwbedrijf, boomkwekerij of sorteerbedrijf: je mag het hele jaar door buitenlandse seizoenarbeiders inzetten.
  • Je bent champignonteler: je mag maximaal 156 dagen per jaar buitenlandse seizoenarbeiders inzetten (tenzij je een vergunning hebt voor meer inzet.

Een seizoenarbeider mag in principe maximaal 65 dagen per jaar seizoenswerk doen. Echter, in de landbouw is 30 dagen de limiet. Voor de teelt van witloof en champignon is de limiet juist ruimer, daar mag een seizoenarbeider tot 100 dagen voor je werken. Hier moeten eerdere dagen wel van worden afgetrokken.

Iemand die al 65 dagen heeft gewerkt bij een aardbeienteler mag dan nog 35 dagen voor een champignonteler werken.

Overigens zijn de werkdagen van seizoenarbeiders wel wat langer dan bij de meeste werknemers. Een buitenlandse seizoenarbeider mag per dag maximaal 11 uur werken, met een maximum van 50 uur per week.