Buitenlandse werknemers in dienst nemen, waarom niet?

Buitenlandse werknemers in dienst nemen, waarom niet?

De crisis ligt achter ons, de economie is weer vol op stoom. Dat merk je ook op de zaak. De orders stromen binnen, maar... wie moet het werk gaan uitvoeren? Vacatures blijken steeds moeilijker vervulbaar. De werknemer heeft het immers weer voor het uitzoeken. Het grootste probleem is echter dat er steeds minder jonge mensen met een vakdiploma op zak de arbeidsmarkt betreden.

Ben je actief in de bouw, metaal, techniek, productie en logistiek, groenvoorziening of de vleesindustrie? Overweeg dan eens een buitenlandse werknemer aan te nemen. Bijvoorbeeld een Oost-Europeaan.

Dat kan in het begin een beetje eng lijken. Vooral vanwege de taal. Maar de meeste Oost-Europese arbeidsmigranten beheersen het Duits (en in mindere mate Engels). De taal hoeft dus geen probleem te zijn. Bovendien is taalbeheersing in deze branches een stuk minder van belang dan vaardigheid. Wanneer je een buitenlandse werknemer in dienst neemt, krijg je zijn ervaring en vakmanschap gratis meegeleverd. Dat levert resultaat.

Belangrijker zijn de voordelen van het in dienst nemen van een buitenlandse werknemer:

 • Goedkoop
  Buitenlandse werknemers zijn relatief goedkoop. Ze werken voor het thuisfront. Daar is het leven goedkoper dan hier, waardoor ze met een lager salaris uit de voeten kunnen.
 • Gemotiveerd
  Laten we eerlijk zijn. Niet elke Belgische werknemer is even gemotiveerd. Sommige zijn zelfs ronduit verwend. De buitenlandse werknemers daarentegen zijn enorm gemotiveerd. Ze werken keihard, omdat ze weten waarvoor ze het doen.
 • Laag ziekteverzuim
  De buitenlandse werknemer is hier om te werken. Niet om ziek thuis te zitten. Zie je bij Belgen nog wel eens dat er na een belangrijke voetbalwedstrijd een piek in de ziekmeldingen ontstaat, een buitenlandse werknemer staat ’s ochtends gewoon klaar om te werken.
 • Stipt
  Met een buitenlandse werknemer kun je er van op aan dat hij of zij op tijd verschijnt. Dat lijkt normaal, maar helaas blijkt steeds vaker dat stiptheid bij werknemers een ondergewaardeerde deugd is.
 • Tijdelijk
  Geen gezeur om een vaste aanstelling. Buitenlandse werknemers komen hier om seizoensarbeid te verrichten en in korte tijd veel geld te verdienen wat ze mee naar huis kunnen nemen.


Kortom, de buitenlandse werknemer is de ideale arbeider: een hoge arbeidsproductiviteit tegen lage loonkosten. Daardoor heb je een groot voordeel op de concurrent.