Buitenlandse werknemers huisvesten

Buitenlandse werknemers huisvesten

Het inschakelen van buitenlandse werknemers heeft veel voordelen. Ze werken hard en zijn betrouwbaar. Buitenlandse werknemers komen hierheen om in korte tijd hard te werken en veel geld te verdienen voor het thuisfront. Dat betekent dat ze niet veel geld hebben om aan huisvesting uit te geven.

Ook is het zo dat buitenlandse werknemers op zeer korte termijn huisvesting nodig hebben, voor een relatief korte periode. Voor u als werkgever ligt hierin de taak. Maar waar moet je rekening mee houden?

Betaalbaar

Zoals gezegd, buitenlandse werknemers hebben weinig geld te besteden. Hun huisvesting moet dan ook betaalbaar zijn. Vroeger werden werknemers wel met 25 tegelijk op een zaal gelegd, maar na een aantal incidenten (brandveiligheid) is dat niet meer toegestaan.

Tijdelijk

Je werknemers komen voor een korte periode. Om buitenlandse werknemers te huisvesten heb je dus een flexibele oplossing nodig. Bijvoorbeeld door tijdelijke huisvesting te laten plaatsen. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Een andere optie is gebruik te maken van wat in de volksmond een “Polenhotel” heet: een speciaal voor seizoenarbeiders gebouwde huisvesting. Voor de werkgever heeft dit het voordeel dat je nooit meer betaald dan het aantal overnachtingen dat nodig is.

Regelgeving

Heel belangrijk: praat met je gemeente over de regelgeving. Wist je bijvoorbeeld dat buitenlandse werknemers gewoon toeristenbelasting moeten betalen? Als je hen zelf huisvest, bent u ervoor verantwoordelijk dat deze belasting wordt geïnd en afgedragen.

Ook hebben veel gemeentes regels en voorwaarden met betrekking tot tijdelijke huisvesting. Deze regels hebben als doel de veiligheid van de werknemers te garanderen én te voorkomen dat er overlast ontstaat. Hoewel de regelgeving misschien als een hoop gedoe voelt, voorkomt deze (deels) dat de omgeving last heeft van uw buitenlandse werknemers. Dat zorgt ervoor dat er draagvlak blijft bestaan voor de huisvesting van uw medewerkers.

Heeft u vragen omtrent de huisvesting van buitenlandse medewerkers? Costaff helpt u graag.